Het bijzondere project genaamd Thuisduinen 2050

In Huisduinen, een klein dorpje naast Den Helder gebeurt iets bijzonders. In dat kleine dorp wordt door studenten, bewoners en experts uit de omgeving gewerkt aan duurzame vraagstukken voor bijvoorbeeld energie, zorg en voeding. 

Ieder schooljaar bestaat uit twee projectperiodes waarbij studenten per groep aan de slag gaan met één van de vraagstukken. Afgelopen week was de ‘Kick-Off’ van zo’n projectperiode en zelfs dat gebeurt op een bijzondere manier. Dit keer uitgevoerd in een ‘scavenger hunt’ ofwel een speurtocht. De studenten gingen in het dorp op zoek naar QR-codes die linkten naar filmpjes over Huisduinen en gingen in gesprek met aanwezige bewoners die vertelden over de verschillende vraagstukken. Tijdens de lunch was er een ‘Koffiefilterchallenge’ waarbij de studenten werden uitgedaagd een nieuwe toepassing te verzinnen voor een koffiefilter. De meest creatieve ideeën kwamen voorbij, van kiembakje tot compleet maatpak. Waarna ze in de middag met hun vergaarde informatie aan de slag konden met werkvormen uit ‘Design Thinking’. Aan het einde van de dag was iedereen moe maar geïnspireerd en bruisend met nieuwe informatie. En dat allemaal compleet 'Corona-proof'. 

De basis van concept is Thuisduinen2050 en staat voor een nieuwe manier van leren, waarbij studenten aan het werk gaan met een vraagstuk waarbij de oplossing nog niet duidelijk is. Door het samenwerken met bewoners en experts kunnen de studenten echt in gesprek over het vraagstuk en werken aan een passende oplossing. Deze aanpak is een echte innovatie in het onderwijs en wordt hopelijk nog veel groter uitgerold dan dit bijzondere dorp.

Studenten werken samen aan een duurzaam Huisduinen

Geslaagde posterpresentatie